Leírás
Az l-arginin és az egészség: mit mond a tudomány?
Az l-arginin egy aminosav – a fehérjék egyik építőköve, amely számos fiziológiai funkciót tölt be.
Olyan élelmiszerekben található meg, mint a hús, a tej, a tojás, a csonthéjasok és a bab. Ez egy szemi-esszenciális aminosav (részben esszenciális), és bár a szervezet elsősorban a táplálékból jut hozzá, felléphet l-arginin-hiány. Ezért a legtöbb embernél 30 éves életkor felett szükséges a pótlása. Az argininhiány tünetei többek között: a lassú sebgyógyulás, a hajritkulás, bőrkiütések, a székrekedés, illetve a májzsírosodás.
Az l-arginint először 1886-ban izolálták, de az 1930-as évekig nem volt jelentős kutatási terület, amikor a kutatók rájöttek, hogy az l-arginin felelős a vizelet kiválasztásáért (salakanyag), ami szükséges ahhoz, hogy a szervezet el tudja távolítani magából a mérgező ammóniát. A tudósok azt is felfedezték, hogy az l-arginin a szervezet kreatintermeléséhez is szükséges. Tekintve, hogy az l-arginin további protein szintetizálására stimulálja a szervezetet, használják sebgyógyuláshoz, testépítéshez, valamint a spermiumtermelés fokozására (spermatogenesis).
Az 1998-as, Nobel-díjjal jutalmazott felfedezés a nitrogén-monoxid gáz (NO) sejtek közötti kommunikációban betöltött szerepéről további érdeklődést váltott ki az l-argininnel kapcsolatban. A szervezeten belül az l-arginin a nitrogén-monoxid szintézisének a legfőbb forrása, amely ellazítja az ereket (vazodilatáció) és a vérkeringés javítása révén csökkenti a szív terhelését. A nitrogén-monoxid nélkül az emberi szervezetet nem lehetne fenntartani. A közelmúltban klinikai tanulmányok bizonyították be, hogy az l-arginin nagy mennyiségű pótlása jelentősen javíthatja a szervezet állapotát a következő problémák esetében: fejfájást okozó érduzzanat (vaszkuláris fejfájás); időszakos sántítás/perifériás érmegbetegedés (a lábak vérkeringésének zavara), artériaelzáródás (érelmeszesedés), mellkasi fájdalom, merevedési zavar, koszorúér-megbetegedés, szívbetegség, valamint a cukorbetegség szövődményeinek csökkentése, némely magas vérnyomásos páciens esetében az állapotot maga az arginin is helyre tudja állítani.
A túlzott mennyiségű l-arginin mellékhatásai: általában véve az arginint igen biztonságosnak tekintik, mindenesetre tanácsos óvatosnak lenni. Argininszedés előtt, amennyiben más gyógyszereket is szed, érdemes konzultálni a kezelőorvossal.
Várandósok, szoptatós anyák és gyermekek nem szedhetik a készítményt!
Nem tartalmaz: génmódosított összetevőt, búzát és glutént, keményítőt, szóját, tejszármazékot, hozzáadott cukrot, színezéket, aromát és tartósítószert
Vegánok, vegetáriánusok, candidafertőzés esetén és élesztőérzékenység esetén is használhatják!
Ajánlott adagolás: napi 1 vagy 2 kapszula
Hatóanyag
1 kapszulában |
Mennyiség | NRV* |
---|---|---|
L-arginin | 500 mg | n.a. |
L-ornitin | 250 mg | n.a. |
Összetétel: l-arginin, l-ornitin, mikrokristályos cellulóz (kapszulahéj)
*NRV: napi ajánlott referencia érték százaléka az EU 1169/2011/EU-rendelet szerint.
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és változatos étrendet, és az egészséges életmódot.
Hűvös, száraz, helyen tartandó, közvetlen napfénytől védve. Gyermekek elől elzárva kell tartani!
Értékelések
Még nincsenek értékelések.